Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys ‒ BirdLife Suomi

Linturetki Suupohjaan

Muutto jatkuu vilkkaana

Syksyn eteneminen herättää uusia lajeja muutolle, jolloin liikkeellä on esimerkiksi erilaisia varpuslintuja, petolintuja, hanhia ja kurkia. Petolinnut eivät muuta parvina, mutta pidemmän seurannan aikana niitä voi kertyä isompi määrä. Syysöisin liikkeelle lähtevät vaeltavat pöllöt. Pöllöjen näkeminen on vaikeaa, mutta syksyisillä rengastuksilla voidaan seurata pöllöjen määrää ja liikkumista.

Varpuslinnuista liikkeellä ovat viimeiset hyönteissyöjät. Toisaalta rastasparvet liikkuvat aktiivisesti ja marjojen puuttuessa ne jatkavat nopeasti matkaa. Syyskuussa liikkeelle voivat lähteä myös tiaisten kaltaiset vaeltavat linnut. 

Isoja lintumassoja

Syksy kerää pelloille ja kosteikoille ruokailevia ja lepäileviä lintuparvia. Kurjet, sepelkyyhkyt ja erilaiset varpuslinnut viihtyvät pelloilla. Kosteikoille ja merenlahdille kerääntyy vesilintuja. Syyskuu tuo mukanaan vilkkaita muuttopäiviä, jolloin voidaan puhua muuttolintujen massoista. Sään muutoksen vauhdittamana linnut voivat lähteä muutolle kuin suurena aaltona. Parhaiten muuttohuipun havaitsee rannikolla, mutta sisämaakin tarjoaa joskus isoja lintumääriä.

Harvinaisuuksia odotetaan

Yllätyksellisyys tuo jännitystä syksyyn. Syyskuussa on liikkeellä monenlaisia muuttolintuja ja paljon nuoria lintuja. Satunnaisesti liikkeellä olevia vaelluslintuja voi ilmestyä maastoon isompi määrä esimerkiksi hyvän pesintävuoden jälkeen. Toisaalta sopivat tuulet voivat tuoda mukanaan väärään suuntaan ajautuneita harhailijoita. Monet syksyn odotetuista harvinaisuuksista tulevat kaukaa idästä. 

Alkusyksy syyskuu

Syyskuussa kalenteri astuu syksyyn. Monet linnut ovat jättäneet pesimäseutunsa taakseen jo kesällä.  Syyskuu on monen linnun vilkkainta muuttoaikaa. Parhaina päivinä lintujen muutto voi olla hyvin vilkasta ja lintuja liikkuu monissa maisemissa isoina parvina. Syksyyn kuuluvat myös epäsäännöllisesti liikkeellä olevat vaelluslinnut sekä monet yllättävät havainnot ja itäiset harvinaisuudet.

Syyskuun parhaat lintupaikat

Muuton valtaväylät ja lintujen suosimat levähdyspaikat ovat syyskuun parhaita lintupaikkoja.

Rannikon perinteisiä havaintopaikkoja on Siipyyn lintutorni sekä Skaftungin saaret. Närpiössä muuttoa on seurattu esimerkiksi Stånggrundissa. Piolahden ja Hamnfjärdenin kosteikot ovat hyviä lintupaikkoja lähes ympäri vuoden - niin myös syyskuussa.

Syyskuussa hyviä peltoja lintujen seuraamiseen löytyy esimerkiksi Närpiöjokivarresta, Härkmerestä sekä Kauhajoen Kainastonjokivarresta ja Päntäneeltä. Isojoella retkikohteeksi sopivat esimerkiksi Kortteenkylän ja Jurvassa Tainuskylän pellot.

 

 

Lintuvuoden kuukaudet

Kevät

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

Kesä

Kesäkuu

Heinäkuu

Elokuu

Syksy

Syyskuu

Lokakuu

Marraskuu

Talvi

Joulukuu

Tammikuu

Helmikuu