Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys ‒ BirdLife Suomi

Linturetki Suupohjaan

Kahlaajilla syysmuutto käynnissä

Kiireimmät kahlaajat suuntaavat etelään melkein kesäkuun alkupuolella. Heinäkuun alkaessa monet kahlaajat ovat ehtineet jo muuttaa pois pesimäseuduiltaan. Heinäkuu on etenkin arktisten sirrien muuton sesonkia. Parhaina päivinä Kristiinankaupungin parhailla kahlaajarannoilla voidaan tavata satoja suosirrejä ja muita pohjoisia kahlaajia. Heinäkuun muuttoaallossa muuttavat pääasiassa täysikasvuiset linnut, jotka ovat pesintäkauden tehtävänsä hoitaneet. Nuorten lintujen muutto ajoittuu hieman myöhempään ajankohtaan.

Nuoria lintuja ja uusia pesintöjä

Heinäkuussa maastossa on jo runsaasti nuoria lintuja. Monet niistä lähtevät melko nopeasti muutolle, joten esimerkiksi tiirojen ja lokkien määrä vähenee pesäpaikkojen ympäristössä. Nuoret linnut voivat suunnata muuttomatkalle tai lähteä muuten kiertelemään eri suuntiin. Keskikesällä osa lajeista kerääntyy isommiksi parviksi. Esimerkiksi kottaraiset tai pääskyt herättävät huomiota kerääntyessään samalle paikalle.

Osa linnuista voi vielä munia uuden pesyeen kun toiset ruokkivat poikasiaan. Osa lajeista liikkuu perheittäin, jolloin emot vartioivat ja ruokkivat poikasia. Heinäkuussa pohjoiseen voi vielä saapua uusia pesijöitä, kuten ruisrääkkiä ja yölaulajia. Myös mäntykankaiden kehrääjät ovat vielä äänessä.     

Sulat vaihtoon

Pesintäkauden jälkeen monet linnut valmistautuvat muuttoon uusimalla sulkiaan ja tankkaamalla ravintovaroja. Esimerkiksi monet vesilinnut ovat kesällä monta viikkoa lentokyvyttömiä, niiden vaihtaessa uudet siipisulat. Vastaavasti monet varpuslinnut voivat olla kesällä hetken lentokyvyiltään hieman heikompia.

Keskikesä heinäkuu

Kesä on syvimmillään heinäkuussa ja valoa riittää pitkiin päiviin. Lintumaailmassa on aistittavissa aavistus syksyn tuntua. Lintujen pesintäkausi jatkuu vilkkaana, ja osa linnuista voi aloittaa vielä uuden pesintäkierroksen. Pesistä lähtee nuoria lintuja opettelemaan elämisen taitoja. Samaan aikaan muuttajien virta etelään kiihtyy. Osa lajeista elää syysmuuton kiivaimpia hetkiä heinäkuussa, sillä kahlaajien muuton ensimmäinen pääaalto ohittaa Suupohjan keskikesällä heinäkuussa.

Heinäkuun parhaat lintupaikat

Kesäyöt houkuttelevat retkelle heinäkuussa. Peltomaisemissa voi kuulla ruisrääkkiä ja karuilla mäntykankailla ja -kallioilla kehrääjiä. Parhaat kehrääjämaastot löytyvät Suupohjan eteläosista Kristiinankaupungin, Isojoen ja Kauhajoen maisemista.

Kahlaajien muuton seuraamiseen parhaat paikat löytyvät Siipyyn ja Skaftungin saarista. Siellä näkyy parhaiten myös monien muiden kesäisten muuttajien taivaltaminen kohti etelää. Matalalla oleva merivesi paljastaa lieterantoja, jotka houkuttelevat kahlaajia ruokailemaan etenkin sateisella säällä. Hyviä pysähdyspaikkoja löytyy myös rannikon kosteikoilta, kuten Piolahdesta ja Hamnfjärdenistä. Erityisen sateisina kesinä Suupohjan parhaat kahlaajapaikat saattavat löytyä Kauhajoen isoilta peltolakeuksista Kainastonjokivarresta.

 

Lintuvuoden kuukaudet

Kevät

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

Kesä

Kesäkuu

Heinäkuu

Elokuu

Syksy

Syyskuu

Lokakuu

Marraskuu

Talvi

Joulukuu

Tammikuu

Helmikuu